Een sterk merk voor het leren van morgen.

Martijn Veenstra
Mitchell Jacobs

Na bijna acht jaar Studio Tast is het mooi geweest... maar het kan nog mooier! En niet alleen mooier - beter. Dat is waar we voor gingen met onze nieuwe merkidentiteit. Een betere aansluiting op onze doelen, visie en de mensen waar we het mee- en voor doen.

Waarom?

De vorige huisstijl heeft ons jaren lang goed gediend en geholpen om te groeien tot waar we nu zijn. Die groei zorgde er ook voor dat er steeds nieuwe onderdelen - zoals onze eigen producten en in-house productie - toegevoegd werden. Gaandeweg werd de huisstijl rommelig en lastig te onderhouden. Daar kwam bij dat het vorige logo - hoewel het nog steeds mooi was - niet meer de hele lading dekte en onhandig was in gebruik. Tijd om alles recht te trekken. Daarmee ontstond de kans om onze hele merkidentiteit opnieuw te bekijken.

Soul searching. 🧘🏽

Zodoende besloten we om alles van strategie tot details grondig onder handen te nemen. We wilden niet zomaar een nieuw likje verf maar een goed onderbouwde, robuuste merkidentiteit. Om dat de bereiken gingen we terug naar de kern: waarom bestaan we? Voortbouwend op onze ontwerp visie die we eerder dit jaar rechtzetten, trokken we verschillende visie- en strategiemethodes uit de kast. Al snel stonden de visie, positionering en missie als een huis. Het eerste merkelement dat we definiëerden was onze merkstem (ook wel tone of voice). Als je vervolgens de visie door de tone-of-voice-machine haalt krijg je dit:

Wij, mensen, willen onze grenzen verleggen en de wereld verkennen. Wanneer je een moeilijke uitdaging trotseert voel je je kracht en zelfvertrouwen groeien. Elke keer dat je die kick van het leren krijgt, verlang je naar meer.

Het is ook maar goed dat we die natuurlijke drang hebben om te leren, want de complexe uitdagingen van deze tijd vragen continu om nieuwe vaardigheden en kennis. Daarom moeten we elkaars plezier in het leren hoog houden. Soms lukt dit helaas niet. Door opgelegde normen, een afrekencultuur en verkeerde begeleiding loopt de intrinsieke-motivatie-tank leeg.

Hoe moet het dan wel? Bij Studio Tast kijken we met een frisse blik naar leren. We ontwerpen rijke leerervaringen op basis van die natuurlijke leergierigheid. Je moet kunnen spelen met nieuwe inzichten en zelf uitvinden wat jij ermee gaat doen in de echte wereld. Je krijgt de ruimte om te leren op een manier die bij jou past.

Hier duik je dieper in de visie.

Hoe ziet dat er dan uit?

Oké, leuk al die teksten maar we houden het hier liever visueel. Kijk dus vooral verder.

Met deze ontwerpeisen ging Martijn aan de slag. Het nieuwe merk moest klaar zijn voor de komende tien jaar, praktisch in gebruik zijn (bijvoorbeeld door handige tools zoals font awesome) maar ook flexibel genoeg om vette, unieke dingen te maken. Er stond al snel een sterke basis met een volwassenere uitstraling. Leren is ten slotte niet alleen voor kinderen.

Tastbaar karakter.

Bovenop die serieuze fundering bouwden we onze eigenzinnige flair uit. Elk jaar kiezen we nieuwe kleuren uit - een beetje zoals nieuwe boekenkaft op de middelbare. We maakten een set van “squigles” die breed ingezet kunnen worden voor informatieve visuals en decoratie. Om onze kernwaarde “tastbaarheid” uit te drukken wilden we ook handgetekende illustraties gebruiken. Onze nieuwe in-house illustrastor kwam uit een enigzins onverwachte hoek: het productiehok. Onze Bart bleek niet alleen een expert te zijn op het gebied van frezen en schuren maar ook een meester met balpen en papier.

De kers op de vuurpijl: het logo.

Als allerlaatste kwam het logo. Pas wanneer al het andere met elkaar klopte kwamen we tot een logo dat paste bij onze nieuwe richting. Toen het er eenmaal was leek het ook gelijk super logisch en natuurlijk. Dan weet je dat het goed zit.

Het nieuwe logo is een sterk symbool in zowel betekenis als vorm. Hoe klein of groot je het ook tegenkomt, je zal het altijd kunnen “lezen”. Het samengeknepen =-teken heeft ook een mooie betekenis zonder dat het een soort rebus wordt. Onze eigenzinnige kijk op onderwijs en leren komt erin naar voren en tegelijkertijd beeldt het duwen, knijpen en bewegen - oftewel tastbaarheid - uit. De oplettende kijker zal ook het convergeren en divergeren van het double diamond model herkennen.

Wij zijn ontzettend trots op ons nieuwe uiterlijk maar misschien nog wel trotser op het proces dat er toe leidde. Het was een eclectische samensmelting van de verschillende talenten en expertises die we in huis hebben. Binnenkort hoor je van Martijn en Mitchell hoe dit er precies aan toe ging in de de speciale aflevering van Tast Talk.

Kun je niet genoeg krijgen van onze design avonturen? Bekijk voor meer inspiratie ons portfolio.

Hou ons in de smiezen.

Ontvang 6 keer per jaar een update van ons werk, inspiratie en evenementen.

Leuk dat je je hebt aangemeld!
Oops! Something went wrong while submitting the form.